Valpreventie

Gepubliceerd op maandag 24 april 2023 13 u.
In mei kun je tijdens het Sportelen heel wat bijleren over valpreventie. Wist je dat een op drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt?

Een op twee ouderen heeft dan ook schrik om te vallen, ook al is dat nog niet eerder gebeurd. Angst of bezorgdheid om te vallen vergroot de kans dat je bepaalde activiteiten zult vermijden, zoals bijvoorbeeld te voet naar de winkel gaan. Hierdoor nemen je spierkracht, evenwicht en mobiliteit af, wat het risico op vallen juist verhoogt.

Bovendien verhoog je door het minder buitenkomen ook je kans op depressie en eenzaamheid, omdat je door thuis te blijven ook minder sociale contacten zal hebben.

Wij geven je alvast zeven tips om valincidenten te vermijden.

1. Blijf fit en actief

Probeer zoveel mogelijk te bewegen, want alle beetjes helpen. Zit niet te lang stil, sta na 20 à 30 minuten even recht. Beweeg het grootste deel van je dag licht intensief: bv. staand computeren, licht huishoudelijk werk, stappen,... Beweeg daarnaast dagelijks een stukje matig intensief. In totaal 150 minuten per week is ideaal: bv. fietsen, tuinieren,... Oefen wekelijks je evenwicht, lenigheid en spierkracht.

Voorbeeldoefeningen

2. Verzorg je voeten

Draag makkelijke schoenen in de juiste maat en die je voet omsluiten. De zool is best plat (zonder hakje) en met profiel zodat je niet kan uitglijden. Loop niet op blote voeten of kousen en laat voetproblemen zoals eelt of ingegroeide nagels tijdig behandelen.

3. Kijk uit met je ogen

Draag een bril als het nodig is en hou hem steeds proper en binnen handbereik. Ga jaarlijks naar de oogarts, om vallen door slecht zien te voorkomen.

4. Let op met medicijnen

Bespreek het gebruik van medicijnen met je huisarts, ook als het gaat over pijnstillers. Vermijd kalmeer- en slaapmiddelen, deze kunnen namelijk de oorzaak zijn van een valincident.

5. Voorkom duizeligheid bij het rechtstaan

Sta rustig recht uit je bed of zetel en haast je niet naar de bel of de telefoon. Ben je vaak duizelig? Praat erover met je huisarts.

6. Ga voor veiligheid in huis

Vermijd gladde en natte vloeren, losliggende kabels en omkrullende tapijten. Ga nooit op een stoel staan, gebruik liever een veilige trapladder. Voorzie handgrepen, bv. in je toilet of de douche, en zorg steeds voor voldoende verlichting, bv. als je 's nachts moet opstaan voor een toiletbezoek. Laat geen spullen rondslingeren op de grond waar je over kan struikelen, een valpartij is snel gebeurd!

7. Eet evenwichtig en gezond

Calcium en vitamine D zorgen voor stevige botten en spieren. Je vindt calcium in melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten, vis, groenten en fruit. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht. Kom dus voldoende buiten, en dat elke dag. Beperk je alcoholgebruik: drink maximaal 10 standaardglazen per week, spreid dit over meerdere dagen en drink een aantal dagen niet. Wil je gezond(er) eten? Laat je dan leiden door de Voedingsdriehoek.

Voedingsdriehoek