De Geluksdriehoek: de sleutel tot geluk

Gepubliceerd op woensdag 1 maart 2023 13 u.
Word jij al een klein beetje gelukkiger dat het binnenkort lente is? Het is dan ook niet vreemd dat dat de Internationale Dag van het Geluk net de dag vóór de start van de lente valt, op 20 maart.

Een gelukkig leven... Dat willen we allemaal en wensen we elkaar ook vaak toe. Maar je 'gelukkig voelen' of 'gelukkig zijn': wat is dat precies? De Geluksdriehoek, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven, informeert je over wat gelukkig zijn is en hoe je zelf je geluksgevoel kan verhogen. Goed omringd zijn, jezelf kunnen zijn en je goed voelen zijn als puzzelstukken met elkaar verbonden en vormen samen de drie bouwstenen van geluk.

Aan elke bouwsteen zijn verschillende vragen gekoppeld, die je uitnodigen om na te denken over je geluksgevoel of mentaal welbevinden. Wat vind je belangrijk in je leven? Waar krijg je energie van? En hoe beteken jij iets voor anderen? zijn voorbeelden van vragen die je kunnen helpen om na te denken over de dingen die er toe doen. Zo word je stapsgewijs de gelukkigste versie van jezelf. Maar... perfect geluk bestaat niet; zo zijn er altijd wel zaken die je uit balans kunnen brengen en je geluksgevoel tijdelijk kunnen verminderen. Stress op het werk, een emotioneel moeilijke periode, onaangename verrassingen, gekwetst worden,... zijn daar alledaagse voorbeelden van.

Die zaken worden voorgesteld door de oranje bol onder de Geluksdriehoek. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze oranje bol, maar je er niet aan te storen. Het is helemaal oké om soms uit balans te zijn, het is menselijk en helemaal niet zo zeldzaam. Gelukkig zijn is dan ook kunnen omgaan met deze oranje bol, door veerkracht te tonen en met die ongelukkige gevoelens om te gaan. Zo zijn je flexibel aanpassen aan situaties, omgaan met tegenslagen en omgaan met stress en moeilijke emoties belangrijk om jezelf terug in balans te brengen en geluk na te streven. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je veerkracht te verhogen. Je geluk ligt in je eigen handen.

Meer weten over de Geluksdriehoek en zelf aan de slag gaan om je gelukkiger te voelen en je mentaal welzijn of veerkracht te verbeteren? Neem dan een kijkje op www.geluksdriehoek.be.