1 op 10 heeft diabetes, 1 op 3 weet het nog niet

Gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2022 11.30 u.
400.000 Belgen hebben diabetes type 2 – ook wel ouderdomsdiabetes genoemd – maar weten dat nog niet. Medische zorg voor personen met diabetes kost onze samenleving zes miljard euro per jaar, preventie was nooit zo belangrijk.

We roepen alle 45-plussers op om hun risico op diabetes type 2 te berekenen via het Gezondheidskompas van de Vlaamse overheid. Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 kunnen een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren winnen als de diagnose vroeg gesteld wordt.

Diabetes is wereldwijd een van de snelst groeiende gezondheidsproblemen, stelt de International Diabetes Federation op basis van cijfers uit 2021. Vooral het aantal personen met diabetes type 2 neemt razendsnel toe. Zij maken meer dan 90% uit van alle personen met diabetes en hun aandoening is vaak mede het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45. Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Maar het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose diabetes type 2 krijgen. Ook de vergrijzing speelt een belangrijke rol in de toename van het aantal personen met diabetes.
Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat in België één kind op de vier lijdt aan overgewicht. Als we het tij niet snel keren, zal dit leiden tot een toename aan personen met diabetes type 2 bij de jongere generaties.

Stijgende gezondheidskosten

De gezondheidskosten die verband houden met diabetes bedragen 5,82 miljard euro ten laste van de Belgische sociale zekerheid, waarvan maar liefst 94% gaat naar de behandeling van verwikkelingen. Deze kunnen grotendeels worden voorkomen door preventie en vroege detectie van diabetes type 2.

Preventie van diabetes was in deze tijden nooit zo belangrijk. In de eerste plaats uiteraard voor de fysieke en mentale gezondheid van onze bevolking, maar zeker ook voor de gezondheidstoestand van onze sociale zekerheid.

Preventie bij 45-plussers

Naar schatting heeft maar liefst een kwart van de 45-plussers een verhoogd risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Daarom lanceert de Diabetes Liga met steun van de Vlaamse Overheid dit jaar een preventiecampagne die zich, onder meer via huisartsen, richt op personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hun omgeving.

De campagne reikt ook tips aan om gezonder te leven. Het komt vaak neer op het volgende: stoppen met roken, vaker bewegen en een gezond voedingspatroon. Je kan het risico op diabetes type 2 met de helft verminderen door gezonder te leven.

November: aandachtsmaand voor diabetes

Om de campagne nog extra kracht bij te zetten, roept de Diabetes Liga de hele maand november uit tot maand waarin alle spotlights op diabetes gericht zijn. De organisatie wil niet alleen op 14 november – Wereld Diabetes Dag – maar gedurende de hele maand diabetes in de kijker zetten, door bewustzijn te creëren, misverstanden recht te zetten en het belang van een gezonde leefstijl in de preventie en behandeling van diabetes in de schijnwerpers te plaatsen.

Alle info over de campagne is terug te vinden op de website van Diabetes Liga: www.diabetes.be/mijnrisico.